Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013




¨If you can describe it, it ain't funky” είχε πει κάποτε ο Prince και δεν είχε και άδικο. Ωστόσο μετά από λίγο ψάξιμο μπορούμε να σου πούμε πως ξεκίνησε η funk και άρχισε να ξεσηκώνει και τον πιο διστακτικό απο την καρέκλα του με ή χωρίς το άφρο μαλλί του.
 Καλέ ξέρεις τι σημαίνει “funk” γενικά?
Η λέξη “funk”, παλιότερα σήμαινε οσμή του σώματος ή μυρωδιά της σεξουαλικής συνεύρεσης.Οι Αφρο-Αμερικάνοι μουσικοί άρχισαν να χρησιμοποιούν τον όρο “funk” σε μουσική με ήρεμο, μελωδικό groove και αργότερα στη μουσική με επίμονο ρυθμό, λόγω της συσχέτισης της λέξης με το σεξ. Σε jam sessions, οι μουσικοί θα ενθάρρυναν ο ένας τον άλλο να ‘πάνε πιο κάτω’ λέγοντας, “Τώρα βάλε λίγη βρώμα μέσα (“stink”/funk) στο κομμάτι!”

Από που κρατάει η σκούφια της?
 Αρχικά με μία μίξη της tribal και gospell μουσικής προερχόμενες από τις βαθειά ριζωμένες μουσικές παραδόσεις της Δυτικής Αφρικής γεννήθηκε από τους Αφρο-Αμερικανούς μουσικούς το γνώστο και μη εξαιρετέο “soul and blues” ρεύμα. Στα 60's οι Αφρο-Αμερικάνοι μουσικοί άρχισαν να ανακατεύουν soul, soul jazz και R&B με μία πιο ρυθμική, χορευτική, νέα μουσική φόρμα και καπώς έτσι εγένετο η Funk!
 O JAMES BROWN και οι μουσικοί εξέλιξαν ένα είδος ρυθμού πολύ ιδιαίτερου που έδινε έμφαση στο downbeat – πάντα με έμφαση στο πρώτο beat κάθε μέτρου – αντί για το backbeat που ήταν χαρακτηριστικό της Αφρο-Αμερικάνικης μουσικής.
Τι είναι αυτό το “On the one!“ που ακούγεται από τον James Brown στα τραγούδια του??
Είναι το σύνθημα που έδινε στους μουσικούς του αλλάζοντας έτσι την έμφαση που έδιναν τα κρουστά από το ένα-δύο-τρία-τέσσερα του backbeat της παραδοσιακής soul στο ένα-δύο-τρία-τέσσερα του downbeat. Αυτός ο ρυθμός σηματοδότησε την αλλαγή στη μουσική του Brown που τελικά έγινε το σήμα κατατεθέν του. Για πολλούς το πρώτο πιο γνώστο funk κομμάτι είναι το “Papa’s Got a Brand New Bag“ (1965). Οι νεωτερισμοί του Brown έφεραν τη funk music στο προσκήνιο με κυκλοφορίες όπως τα κομμάτια “Cold Sweat” (1967), “Mother Popcorn” (1969) και “Get Up (I Feel Like Being A) Sex Machine” (1970), αφήνοντας πίσω το δωδεκάμετρο των blues...  To be continued....

http://www.youtube.com/watch?v=dtqDB2spyG0

Χρήσιμα και pretty good funky setakia
https://soundcloud.com/funky-mosquito

Σοφία Κ. από "mpeiramatismoi" (σύντομα στα αυτιά σας)
Πηγές: wikipedia, http://www.newfunkorder.com/History/History.html