Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

More funk for your ass!!!

Funk history lesson 2 

(Συνέχεια..... Διάβασε και το προηγούμενο, όχι πασαλήματα εδώ)
 Έχουμε παραμείνει στα 60's όπου ο James Brown με τους νεωτορισμούς όσον αφορά το ρυθμό και τα gospell γρυλίσματα του έφερε τη funk μουσική στο προσκήνιο. Την έφερε τόσο μπροστά όπου τελικά πολλά συγκροτήμτα αντέγραψαν ή πιο ευγενικά επηρεάστηκαν από το ρυθμό, τα μανιασμένα φωνητικά του καθώς και τα riffs του. Αυτά είναι οι Dyke & the Blazers με το δίσκο “Funky Broadway” (1967)και οι Charles Wright & the Watts 103rd Street Rhythm Band με τον πασίγνωστο δίσκο “Express yourself”. Άλλοι εισηγητές, θεμελιωτές ή πρωτοπαλίκαρα της Funk είναι οι Meters οι οποίοι καθιέρωσαν τη funk στη Ν. Ορλεάνη και οι The Isley Brothers. 

70's H funk στο ζενίθ της P-funk 
Και τι άρθρο θα ήταν αύτο αν δεν εναφέραμε τους Parliament και τους Funkadelic???

Στα ’70s και αρχές των ’80s, μία ομάδα μουσικών προχώρησαν στο “funk rock”  με την προσέγγιση του πρωτοπόρου George Clinton, με τις βασικές του ορχήστρες Parliament και αργότερα τους Funkadelic. Μαζί δημιούργησαν ένα νέο είδος funk ήχου, σαφώς επηρεασμένου από τη jazz και την psychedelic rock. Αυτά τα δύο συγκροτήματα είχαν αρκετά κοινά μέλη και συχνά αναφέρονταν σε αυτούς ως “Parliament-Funkadelic“. Η τεράστια απήχηση που είχε η μουσική των Parliament-Funkadelic ήταν ο λόγος για να προκύψει και ο όρος “P-Funk“. Ο George Clinton έπαιξε επίσης κυρίαρχο ρόλο στην ορχήστρα Bootsy’s Rubber Band και σε αρκετά άλλα συγκροτήματα τα οποία έδεσε, συμπεριλαμβάνοντας τους Parlet, the Horny Horns και the Brides of Funkenstein Με τη funk να είναι πια της μοδός οι παραπάνω καλλιτέχνες καθώς και οι Rufus & Chaka Khan, Isley Brothers,Sly and the Family Stone,Ohio Players, Labelle, Confunkshun παίζονται πολύ συχνά στα ραδιόφωνα και τελικά στο Νο1 φτάνουν singles των Sly and the Family Stone. To Family affair και το Thank You (Falettinme Be Mice Elf Agin) των τελευταίων γίνεται Νο1 επιτυχία και κάνει τη funk αναγνωρίσιμη και αρκετά δημοφιλής σε διαφορετικά κοινά.

Και αν δεν εμφανιζόταν η funk πως τελικά θα χόρευαν όλοι τελικά κάτω από τις dicoμπαλες σαν τον Travolta? Πολλά πρώιμα τραγούδια disco και καλλιτέχνες ήρθαν απευθείας από τη funk. Επιτυχίες όπως “Le freak” και το “I'm your boogie man” έχουν riffakia από τη funk.

80's plug in funk

Πολλά από τα βασικά στοιχεία που είχαν διαμορφώσει την ουσία της P-Funk άρχισαν να δημιουργούνται από synthesizers και ηλεκτρονικά μηχανήματα. Τα πνευστά (τρομπέτες και σαξόφωνα) αντικαταστάθηκαν από synth πλήκτρα και τα πνευστά που απέμειναν είχαν απλές γραμμές και ελάχιστα solos. Οι funk drummers αντικαταστάθηκαν από drum machines και η μπασογραμμή χάθηκε από τα synth riffs.
Κάποιοι παραμένουν σταθερoί στη P-funk όπως o Rick James ενώ ο Prince αναμειγνύει στοιχεία και από τα 2 ρεύματα προσθέτει και πολύ από την εκκεντρική-προκλητική του εμφάνιση επί σκηνής και το αποτέλεσμα είναι ανάλογο του δυναμισμού της funk των 70's. 

Από εκεί και πέρα άπειρα παρακλάδια και νέα ρεύματα δημιουργήθηκαν. Μέχρι τα τέλη των ’80s οι hip hop καλλιτέχνες συνήθιζαν να χρησιμοποιούν samples από παλιά funk κομμάτια. Ο James Brown λέγεται πως είναι ο καλλιτέχνης που τον έχουν σαμπλάρει περισσότερο από κάθε άλλο στην ιστορία του hip hop.

Άπειροι καλλιτέχνες επηρεασμένοι από αυτό το είδος πρόσθεσαν τα riffs και το ύφος της funk στoν ήχο τους. Ενδεικτικά πάρε λίγους Red Hot Chili Peppers , Living Colour, Jane’s Addiction,Primus , Fishbone, Faith No More, Infectious Grooves, Incubus και Rage Against the Machine

Σοφία Κ. από "mpeiramatismoi" (σύντομα στα αυτιά σας)
Πηγές: wikipedia, http://www.newfunkorder.com/History/History.html